Omgeving

Het Lago Maggiore is ongetwijfeld een van Italië’s mooiste meren. De lengte van het meer bedraagt 65 km, van Locarno in het noorden tot Sesto Calende in het zuiden. De grootste breedte (met uitzondering van de Golfo Borromea) bedraagt 4,5 km tussen Cannero Riviera en Luino. Het noordelijk deel van het meer wordt door hoge bergen omgeven en naar het zuiden worden de bergen kleiner.

In het meer liggen drie groepen eilanden. In het noordelijke Zwitserse deel de Isola di Brissago, bij Cannero de Isoline di Cannero en in de Borromeïsche golf de bekende Borromeïsche eilanden met Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori en Isola San Giovanni.

De grootste stad aan de oostelijke oever van het meer is Luino. Naast een oud gedeelte met smalle straatjes en schilderachtige huizen en meerdere mooie oude kerken, heeft Luino ook een modern centrum met een drukke winkelstraat, leuke restaurants en vele terrasjes.
Op woensdag is in Luino een grote markt, een der grootste van Italië. Bezoekers komen uit de wijde omgeving met boot en bus naar de markt.
Enkele kilometers landinwaarts, hoog gelegen op een golvend terrein, ligt het bungalowpark Villaggio Olandese.

Aan de oostzijde van het Lago Maggiore zijn op verschillende plaatsen openbaren stranden, o.a. bij Maccagno en ook tussen Germignaga en Porto Valtravaglia. Op verschillende plaatsen is het mogelijk waterfietsen, bootjes etc. te huren. Het park ligt bijzonder gunstig voor het maken van uitstapjes, naar bijvoorbeeld Val Maggia, het meer van Lugano, Comomeer, Borromeïsche eilanden, het “Lago d’Orta”, Varese, Milaan etc.
In de winter kan er geskied of gesnowboard worden o.a. bij San Bernardino (ca. 1 uur rijden).